Veelgestelde vragen

Ben ik verzekerd als ik meevlieg of moet ik hier zelf nog iets voor regelen?

U bent verzekerd. U hoeft verder niets te regelen. Voor de details kunt u onze algemene vervoersvoorwaarden raadplegen.

Ben ik mijn geld kwijt als een vlucht afgelast wordt?

Nee.
U ontvangt voor elke vlucht een voucher van HeliCentre. Deze voucher is een jaar geldig. Wij zoeken met u naar een mogelijke nieuwe datum zodat u uw vlucht alsnog kunt maken.

Hoe hoog vliegt de helikopter?

Een helikopter vliegt – vergeleken met een vliegtuig – redelijk laag boven de grond. Afhankelijk van het gebied waar wordt gevlogen, passen wij ook de hoogte aan. Over het algemeen wordt gevlogen tussen de 150m en 300m hoogte.

Hoe oud moet je zijn om met een helikopter mee te vliegen?

De minimumleeftijd om met een helikopter mee te mogen vliegen is 3 jaar. Kinderen t/m 10 jaar mogen alleen mee met een helikopter  onder begeleiding van een volwassene.

Voor de veiligheid dient iedere passagier op een eigen stoel te zitten. Het is dus niet toegestaan om iemand op schoot te nemen.

Hoe snel vliegt de helikopter?

De helikopter vliegt ongeveer 180 km/h. Dit is de snelheid in de lucht. De afstand die hij per uur aflegt is afhankelijk van de wind (mee of tegen).

Als we 30 km/h tegenwind hebben (windkracht 5), legt de heli een afstand van 150 kilometer in een uur af. Als we 30 km/h meewind hebben, legt de heli een afstand van 210 kilometer in een uur af.

Hoe ver kan een helikopter vliegen?

De afstand die een helikopter kan vliegen hangt af van de hoeveelheid brandstof die in de tank aanwezig is. Ga ervan uit dat hij met een volle tank 2,5 uur kan vliegen. Bij 180 km/h kan er dan 450 kilometer gevlogen worden. Omdat de helikopter vliegt in één rechte lijn, kan er vanuit Lelystad dus gevlogen worden naar bijvoorbeeld:

  • Hamburg;
  • Frankfurt;
  • Luxemburg;
  • Parijs;
  • Calais.
Ik heb een arrangement geboekt. Wat moet ik meenemen?

Wanneer u een arrangement geboekt en betaald heeft, ontvangt u van HeliCentre persoonsgebonden E-Ticket(s).
Iedere deelnemer aan het arrangement moet een geldig E-Ticket bij hebben en tonen bij vertrek. Daarnaast moet u een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen. Het nummer van uw legitimatiebewijs moet overeenkomen met het op het E-Ticket vermelde nummer.

Ik heb een hele grote tuin, kan ik daar met de helikopter opgehaald worden?

Dit ligt eraan.

HeliCentre beschikt over een generieke ontheffing om bijna overal te landen in Nederland. Altijd zullen we vantevoren een locatiebeoordeling doen in verband met afmetingen, ligging, veiligheid en mogelijke overlast op de omgeving.

In België is het voldoende als de grondeigenaar toestemming geeft.

HeliCentre informeert u graag naar de mogelijkheden.

Is het mogelijk om een vluchtje over het huis van Willem-Alexander en Máxima te maken?

Nee, dit is niet mogelijk.

Het luchtruim heeft bepaalde gebieden waar niet gevlogen mag worden. Dit zijn bijvoorbeeld het Koninklijk Huis, de tweede kamer, sommige militaire (oefen)locaties en sommige natuurgebieden.

Is het veilig om met iedere piloot mee te vliegen?

De piloten van HeliCentre zijn allemaal ervaren vliegers. Daarnaast worden onze piloten regelmatig medisch gekeurd en moeten zij ieder half jaar een  vliegexamen afleggen om te mogen blijven vliegen. Zo blijft uw veiligheid gewaarborgd. Klik hier voor meer informatie.

Kunnen mijn 80 jarige opa en oma nog in een helikopter?

Ja, dit is mogelijk.
Wanneer HeliCentre rondvluchten verzorgt, is er altijd gekwalificeerd grondpersoneel aanwezig. Zij helpen u met in- en uitstappen van de helikopter. Er wordt hiervoor alle tijd genomen.

Kan ik meevliegen, ook al heb ik hoogtevrees?

Ja. Wanneer u dit aangeeft bij de piloot, dan kan deze hiermee rekening houden.
Onze ervaring leert dat de meeste mensen met hoogtevrees weinig last van hoogtevrees hebben in een helikopter.

Mag ik foto's maken tijdens de vlucht?

Ja, dit is toegestaan.
Tijdens de vlucht kunt u met de piloot praten. Ook kunt u de piloot vragen om ergens overheen te vliegen. Wanneer dit mogelijk is, zal de piloot dit zeker doen.

Wel vragen wij u om de telefoon op vliegtuigmodus te zetten tijdens de vlucht (u kunt dan nog steeds foto’s met uw telefoon maken).

Mag ik zitten waar ik wil?

Wij houden zoveel mogelijk rekening met uw voorkeur maar de uiteindelijke indeling (wie zit waar) wordt bepaald door de piloot of de groundcrew. De heli moet namelijk voor de veiligheid te allen tijde de goed in balans kunnen blijven en daarom is de  gewichtsverdeling belangrijk. Bovendien speelt de lengte van de passagiers een rol. 

Voor iedere vlucht maken we een aparte weight & balance (gewicht- en balansverdeling) berekening met hierbij de gewichten van onder andere de piloot en de passagiers.

U hoort uw definitieve zitplaats vlak voor de vlucht.

Waarom is een helikopter zo duur in vergelijking tot een vliegtuig?

Een helikopter heeft ten opzichte van een vliegtuig veel meer bewegende delen (denk hierbij bijvoorbeeld aan het complexe rotorsysteem).

Er wordt aan een helikopter veel preventief onderhoud gepleegd en dat is bovendien een stuk complexer dan bij een vliegtuig.

Ook moeten alle gebruikte onderdelen (van het kleinste schroefje tot het complete chassis) gecertificeerd zijn. Het is dus niet mogelijk om onderdelen bij de plaatselijke doe-het-zelf winkel te halen en betekent dat de onderdelen prijzig zijn.

Tenslotte ligt de aanschafprijs van een helikopter ver boven die van een vliegtuig.

Vliegen in een heli is misschien duurder maar uiteindelijk wel veeeeeel leuker en mooier dan vliegen in een vliegtuig.

Waarom moet ik mijn gewicht opgeven?

Dat heeft te maken met veiligheid.

De helikopter kan maar een bepaald maximum gewicht mee omhoog nemen. Bovendien moet de heli in balans blijven daarvoor is de gewichtsverdeling belangrijk. Tenslotte hebben sommige helikopters een maximaal gewicht per zitplaats.

Voor iedere vlucht maken we een aparte weight & balance  (gewicht- en balansverdeling) berekening met hierbij de gewichten van onder andere de piloot en de passagiers.

Vandaar dat we altijd naar uw gewicht vragen voordat de vlucht begint.

Wilt u meer informatie, of bent u op zoek naar referenties?

Neem vrijblijvend contact met ons op